BWB bedreigde diersoort?

Het Belgisch Wit Blauw is een vleesras dat behoort tot de wereldtop van kwaliteits vleesrund. Toch heeft het ras het moeilijk om ongeschonden op de markt de blijven. De vleesprijs wordt vaak als hoofdoorzaak op gegeven, maar niets is minder waar. De vleesprijs is zeker een probleem, maar zeker het hoofdprobleem niet. De belangrijkste reden is de imagoschade die dierenrechten organisaties aanrichten. Dierenrechtenorganisaties proberen de onwetende consument steeds met selectieve verhalen en overdreven voorbeelden de vleesveehouders in het slechte daglicht te zetten.

Het BWB is een ras dat door selectie tot stand is gekomen, dit wil zeggen dat men jaren vleesvee heeft gefokt en enkel met de sterkste en meest bevleesde runderen heeft door gekweekt. Na jaren van selecteren kwamen de Belgen met hun eigen vleesvee ras. De Belgen zochten een ras dat rendabel was, maar dat vooral kwalitatief vlees leverde. In 1973 was BWB een erkend ras dat zijn eigen stamboek kreeg. Erkenning en selectie brengt jaloezie en vijandschap met zich mee. Men wil steeds met het “keizersnede argument” dit ras in het slechte daglicht zetten.

Wij bezochten verschillende BWB fokkers, deze mensen kreunen hard onder de omstandigheden waar ze nu in moeten werken. De “altijd maar minder vlees” lobby neemt ook hun kans om consumenten te overtuigen om minder tot geen vlees te eten. Men noemt vlees zelf ongezond en kankerverwekkend.

Dank aan de organisatoren van BWB Fokveebeurs/salon de l’evelage BBB Affligem voor het prachtige initiatief!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s