Grote agromeeting LIMAGRAIN Belgium

Wie en wat is LIMAGRAIN

LIMAGRAIN Belgium is al jaar en dag gekend voor zijn productie van betrouwbaar, rendabel en efficiënt zaaizaad. Het bedrijf zelf is gevestigd in het West-Vlaamse Avelgem-Kerkhove, maar heeft over heel België proefvelden staan om voor u als landbouwer de beste zaadkeuze te bepalen en te produceren. LG garandeert dat zij door hun proefvelden als geen ander weten wat u als klant eist van de plant uit het LG zaaizaad. De 4 pijlers zijn, het moet een goede energetische waarde hebben, het moet zicht bewezen hebben in de praktijk, moet rendabel zijn en de ziekteresistentie moet hoog zijn.

LG organiseerde ook dit jaar weer een AGROMEETING, zo wil men de landbouwer op de hoogte brengen met de resultaten van het vorige jaar, maar ook al het nieuws wat ons te wachten staat.

Welke oplossingen bied LG aan de extreme weersomstandigheden

2017 was een droog jaar, vooral in het begin stadium van de groei van de plant. Overal in West-Vlaanderen werd er massaal water uit de spaarbekkens en waterlopen gepompt om de akkers met gewassen te irrigeren. Maar LIMAGRAIN bied ook een oplossing om bij extreme weersomstandigheden zoals de droogte een product te ontwikkelen dat kiemingsproblemen te voorkomen. De zaaizaad fabrikant ontwikkelde de TSSV2 coating, een coating die rond je zaadje aangebracht is en zo het zaadje beschermt en zelf een positief effect heeft op de wortelen. De coating zal in symbiose gaan leven met de worteltjes en zo de groei stimuleren doordat het beter de nodige mineralen opneemt. Het VEM gehalte kan zo zelf tot 5% hoger liggen dan normaal wat een zeer positief effect geeft op uw veestapel.

Kuilmais : 31

LIMAGRAIN staat onder andere sterk in het produceren van hun kuilmaïs zaaizaad. Men ontwikkeld rassen met een zeer goede verteerbaarheid, enorm hoog VEM gehaltes, maar met een positief zetmeel percentage om zo pens verzuring te voorkomen. Het zaaizaad voor de kuilmaïs kenmerkt zich doordat de eerste twee cijfers 31 zijn.

Korrelmaïs : 30

Voor de korrelmaïs investeert LG dan vooral hoge opbrengsten per oppervlakten, maar ook in een droge korrel. Als de korrel goed ontwikkeld en dan goed droog  is bij het dorsen, dan hebt u veel lagere of geen droogkosten bij de drogerij. Het zaaizaad van de korrelmaïs is gekenmerkt door 30 als de eerste twee cijfers van de naam.

LG bied oplossing voor eiwit tekorten

TUNDRA-bonen, hiermee wil LG u als landbouwer minder afhankelijk maken van de SOJA die uit Amerika geïmporteerd moet worden. Met een eiwitgehalte van 30% is de TUNDRA-boon het ideale alternatief op de soja. Het eerste voordeel van deze boon is dat deze in onze contereien ook gekweekt kan worden plus dat deze vrucht gezien wordt als vergroening en dat u zo extra premies kan trekken. Ook is dit de ideale voorvrucht, want je zaait het in oktober-november en je oogst het in augustus. U kan het zowel als gehele plantsilage oogsten als het dorsen, dit hangt af van uw bedrijfsvoering. Als u deze boon dorst kan u in goede omstandigheden tot 8 ton per hectare oogsten.

Suikerbieten in België

In suikerbieten investeert LIMAGRAIN vooral in een rijk suiker gehalte, uitstekende ziekteresistentie, een hoog financieel inkomen en een bewezen kwaliteit. Zo ontwikkelde men een ras, de BTS-990 nat zeer resistent is op nematoden. De BTS-110 en de BTS-3955 zijn financieel ook zeer gunstig, het suikergehalte is ook hoog en hebben zich in de praktijk ook al bewezen, maar deze rassen zijn dan resistenter op bladziekten. Het ras waar LG het trotst is als het gaat om bladziekteresistentie is de BTS-4190RHC die zelf bijna hoogste staat in de ranking op vlak van bladziekteresistentie.

Ook in de VS worden massaal veel suikerbieten geteeld

BTS of BETASEED is van oorsprong een Amerikaanse specialist in het veredelen en ontwikkelen van het beste suikerbieten zaaizaad op onze planeet. In Californië staat er zo een slordige 470 000ha suikerbieten verdeeld over 5000 landbouwers. Het verschil is kat als wij hier onze bieten gaan beginnen oogsten, zij gaan beginnen zaaien. Door de extreme warmte in de zomer kan men geen bieten zaaien voor de zomer, want dit zou economisch te veel schade brengen. Ook in de winter is het daar warm en moet men constant irrigeren. Dit doet men met het water van de zee dat zeer zilt is, dus moet men zeer dik zaaien om aan het einde van de rit net als hier en 97 000 plantjes per hectare hebben. Het irrigeren kost per hectare voor 20 keer te irrigeren maar 300$. Het blad ontwikkeld zich daar zo goed op de bieten dat men bij de oogst in twee werkgangen het blad moet afsnijden. Nog een verschil is dat men de kop niet mee van de biet snijd, want de bied zou dan veel te snel uitdrogen. De geoogste bieten moeten binnen de 24 in de fabriek verwerkt worden. Men heeft in de VS een gemiddelde opbrengst van tussen de 85 en 135 ton bieten/ha. Het wereld record op meeste suiker/ha staat op het ras 55-21R, toen had men 28 000kg suiker van één hectare gehaald. De verwerking van de pulp is ook anders dan bij ons in West-Europa, daar spreid men de pulp open op een gigantische betonnen oppervlakte en laten ze zo drogen in de zon tot een vochtgehalte van 12-14%.

Globale waarde van de melk

Aan de melkprijzen werd ook aandacht besteed, zo wist Marc Ballekens te vertellen dat de melkprijs mee met de boterprijs schommelt, maar de boter is ons grootste probleem niet, melkpoeder, dit is ons zorgenkindje. De prijs is zo slecht dat de hele markt in elkaar zou storten moest men niet tussen zijn gekomen. Als achterliggende reden kunnen we stellen dat de melkproductie wereldwijd gestegen is, in de VS met 2%, Europa ook 2%, maar in Nieuw-Zeeland zelf met 4%. Het enige voordeel hiervan is dat we nog steeds veel melkpoeder naar China exporteren.

Emissienormen in de landbouw

Ook de landbouw draag toe tot de uitstoot van CO2, maar dit in beperkte maten, 8% van de totale uitstoot. Hier in België zijn er ook maatregelen getroffen om de uitstoot terug te schroeven, maar wij zijn de voordelige leerlingen in de klas en lopen zo al voor op de doelstellingen. De uitstoot van methaangas in de landbouw is het gevolg van de intensieve veeteelt van de herkauwers.

Hebben graangewassen nog toekomst?

De prijzen van de granen zijn de laatste drie jaar relatief het zelfde gebleven, jammer genoeg zijn de prijzen ook al drie jaar zeer laag. Toch blijven we meer en meer granen consumeren, maar dit zou het gevolg kunnen zijn van onze bevolkingsgroei. Tegen 2045 word de totale wereldbevolking geschat op 9 miljard mensen. Ook zijn de korrelmaïs prijzen de laatste jaren zeer laag, maar de opbrengsten per hectare zijn dan wel weer goed. Het probleem is dat de vraag kleiner is dan het aanbod. In het totaal staat er op onze planeet 155 000 000 hectaren korrelmaïs waarvan 40% van dit alles in de VS.

Is er nog Europees geld voor de landbouw?

Door de verhoogde terreur dreiging en de Brexit dreigt er minder geld over te zijn voor de landbouw. Men wil vooral meer Europees geld om een betere terugbetaling van schade bij extreme weersomstandigheden. Als de Brexit zal afgehandeld worden zonder handelsakkoorden, dan zal dit het meest invloed hebben op Ierland, Frankrijk, Nederland en België.

West-Vlaanderen speelt een belangrijke rol voor het inkomen in ons land, enkel al in de agro-sector is er een jaarlijkse omzet van 15,2EUR miljard.

Om de landbouw meer kans te geven moeten wij ons van de verschillende partijen verzoenen en samen oplossingen vinden voor onze zekerheid in de toekomst.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Grote agromeeting LIMAGRAIN Belgium

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s