Landbouw algemeen

Om PROJECT+ te starten, wou ik niet eerst beginnen met een interview, maar met een algemeen artikel over de landbouw op globaal vlak.

De landbouw is één van de oudste beroepen op aarde, dit wil dan ook zeggen dat het een zeer belangrijk beroep is. Na het ontstaan van de eerste mens ontstond de landbouw ook al gauw, maar de groepen landbouwers verhuisden toen volgens de voedselbeschikbaarheid. De veeteelt ontstond ook al gauw, zo ontstonden de eerste productieve bedrijfjes.

De landbouw werd alsmaar intensiever, bedrijven groeiden tot 1ha groot, later werd dit nog groter, maar er werden dan paarden en ossen ingezet om de zware handenarbeid te verlichten. Het aantal landbouwers daalde, maar de wereldbevolking bleef groeien en al deze mensen moesten ook gevoed worden.

In de 19e eeuw begon dan echt wel de grote revolutie in de landbouw, zo ontstonden de eerste tractoren en gemotoriseerde oogstmachines. Het aantal landbouwers daalde nog meer, maar het werden grote bedrijven die zich inzette voor een productieve en rendabele landbouw.

In de laatste 100 jaar veranderde het beeld van de landbouw spectaculair, zowel in positieve zin als negatieve zin. Het positieve was dat de zware handenarbeid steeds verminderde, en dat de landbouw steeds productiever was, zo geven koeien meer liters melk, zijn er hogere opbrengsten per hectare enz.. Maar de prijzen van de producten dalen ook alsmaar omwille van de concurrentie tussen de grote winkelketens, de vele tussenhandelaars en de druk van de consument.

Nu de dag blijft de landbouw een grote en belangrijke rol spelen voor  onze economie. Het aantal landbouwers blijft dan wel dalen, maar de landbouwbedrijven groeien wel in omvang. Als we denken een de verwerkend industrie van landbouw producten, de fabrikanten van landbouwmachines, de onderzoekscentra en nog zo veel meer, dan kunnen we niet anders dan toegeven dat de landbouw zeer veel mensen werk verschaft, ook op een indirecte manier.

De laatste 20 jaar wordt er vooral geïnvesteerd in een duurzame, productieve landbouw, maar ook in milieu bewuste technieken. De hand vol overblijvende landbouwers staan voor de zware taak om 7,5 miljard mensen op deze aardbol dagelijks van voedsel te voorzien. Ondanks de lage prijzen en de hoge productiekost blijven onze landbouwers zich 24 op 24 en zeven dagen in de week inzetten.

Naast de prijzen die vaak tegenvallen heeft de natuur vaak ook invloed op de productie, door extreme natte of langdurige droogte kan een volledige oogst vernield worden en zo de inkomsten voor de landbouwer sterk dalen.

Ondanks alle negativiteit zijn er ook veel mooie dingen in de landbouw, zo zie je de mechanische evolutie en de landbouwers die blijven doorzetten met een lach op het gezicht.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s