Persbericht Pluimveehouderij

Al jaren groeit de vraag naar kippen vlees, want het is een relatief goedkope bron van nodige eiwitten. De consument kijkt steeds meer naar de prijs van het product in de winkelrekken, daardoor explodeerde de productie van kippenvlees op globaal vlak. Ook in Vlaanderen schieten de kippenkwekerijen als paddestoelen uit de grond.

Het laatste jaar werd de pluimveesector vaak onterecht in slecht daglicht gezet door verschillende dierenrechtenorganisaties. Door momentopnames aan elkaar te plakken, verouderde en gemanipuleerde beelden te gebruiken, probeert men de consument op een valse manier te shockeren. Een organisatie, zoals GAJA breekt illegaal binnen in bedrijven en manipuleert vaak de leefomstandigheden van de dieren. Door onverwachts in te breken op een bedrijf, zullen de dieren vaak een stressreactie krijgen en zo het doorsnee leven in de stal verstoren.

Ik trok er op uit om veel misverstanden de wereld uit te helpen, dus sprak ik af met een jonge pluimveehouder. Ik werd er warm onthaald en kreeg een rondleiding in de stallen. Daar kon in met mij eigen ogen vast stellen dat die schrijnende toestanden verleden tijd zijn. Door op vaste tijdstippen in uw stal te komen zal er geen stress ontwikkeld worden onder de dieren. Ook leerde ik er van de landbouwer dat de dieren per leeftijd aangepaste leefomstandigheden krijgen, zoals de temperatuur, licht en lucht.

Vanuit de Europesche unie krijgen landbouwers minimum eisen opgelegt i.v.m. de leefomstandigheden, dierenwelzijn en productieaantallen. Bedrijven die niet aan hun wetgeving voldoen moeten aanpassingen aanbrengen of worden gesloten. Zo kunnen bepaalde bedrijven die niet voldoen gesloten worden, maar vandaag de dag wordt er zodanig gecontroleerd dat deze bedrijven niet meer bestaan.

Het bezochte bedrijf stemde er direct mee in om enkele beelden te maken in de stallingen. Zo wil de sector aantonen dat men op zo diervriendelijk mogelijk manier hun product opkweken. Door de hoge druk van de consument wordt de landbouwer gedwongen om in grote getalen het pluimvee te produceren en zo kan de prijs in de winkel acceptabel blijven.

Hiermee wil ik een warme oproep doen aan alle mensen die dit lezen het te delen en zo het slechte imago van de pluimveehouders weg te werken.

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Persbericht Pluimveehouderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s